MARMARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ
BİLİŞİM ETİĞİ ve GÜVENLİK DERSİ
Makale İnceleme Ve Değerlendirme Raporu
Alperen Koç 100221023
İçindekiler Bölümü
MAKALE ADI —————————————————————————————sy3
YAZAR(LAR) —————————————————————————————–sy3
MAKALE KÜNYESİ (APA STANDARDI) ——————————————————– sy3
MAKALE ERİŞİM ADRESİ ————————————————————————-sy3
GİRİŞ ————————————————————————————————–sy3
ARAŞTIRMANIN AMACI ————————————————————————–sy4
YÖNTEM ———————————————————————————————sy4
ARAŞTIRMA MODELİ ——————————————————————————sy4
EVREN ÖRNEKLEM / ÇALIŞMA GRUBU ——————————————————-sy4
VERİ TOPLAMA ARACI —————————————————————————-sy5
VERİLER ve TOPLANMASI / UYGULAMA SÜRECİ ——————————————-sy5
VERİLERİN ANALİZİ ——————————————————————————–sy5
BULGULAR ve TARTIŞMA ————————————————————————sy5
BULGULAR ——————————————————————————————sy5
TARTIŞMA VE SONUÇ —————————————————————————-sy6
SONUÇ VE ÖNERİLER —————————————————————————–sy6
MAKALE ADI:
Eğitimde Etik Dışı Davranışlar Üzerine Bir Anlatı Analizi
YAZAR(LAR):
Dr. Öğr. Üyesi Hamza YAKAR
MAKALE KÜNYESİ (APA STANDARTI):
Yakar, H. (2021). Eğitimde etik dışı davranışlar üzerine bir anlatı analizi. Ahi Bilge Eğitim Dergisi (ABED), 2(1), 16-32. Erişim Adresi https://www.ahibilge.com/wp-content/uploads/2021/07/16-32.pdf
MAKALE ERİŞİM ADRESİ:
https://www.ahibilge.com/wp-content/uploads/2021/07/16-32.pdf
GİRİŞ:
Etik bir şeyin doğru veya yanlış olmasına bakarak bunun kanısına varan değerler bütünüdür. Bu açıdan bakıldığında etik, bir şeyin iyi-kötü veya doğru-yanlış olduğuna nasıl karar verilebileceği üzerinde durur. Etiğin uygulamaya dönük alanlarından birisi de meslek etiğidir. Meslek etiği, temelinde insan ilişkilerinin bulunduğu ve günümüzde giderek önemli hale gelen bir kavramdır. Meslek etiği, bir meslekteki insan ilişkilerinde ortak idealler ve değerleri, etik ilke ve davranışları ve ilgili mesleğin öngördüğü uyulması gereken normları meslek ahlakı açısından incelemektir.
ARAŞTIRMANIN AMACI:
Etik, uygulama açısından birçok alanı etkilediği gibi meslek etiği bağlamında öğretmenlik mesleğini de etkilemiştir. Bunun yanı sıra, eğitimin hedefleri, değerleri ve süreçleri açasından eğitimde etik konusu yoğun olarak gündemde olan bir konudur. Bu araştırmanın amacı, eğitimde yaşanan veya yaşanabilecek olan etik dışı davranışları öğretmen adaylarının anlattıkları kurgusal hikâyeler aracılığıyla incelemektir.
YÖNTEM:
Öğretmen adaylarından eğitimde etik dışı bir davranışı konu edinen serbest hikâyeler yazmaları istenmiştir. Daha sonra bu hikâyeler, anlatı analizi çerçevesinde belirlenen kategoriler aracılığıyla çözümlenmiştir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan anlatı araştırmasına dayanmaktadır. Araştırmaya, 2020- 2021 eğitim-öğretim yılının güz döneminde, Eğitim Fakültesinin farklı bölümlerde öğrenim gören 20 öğretmen adayı katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak öğretmen adaylarının yazmış oldukları kısa kurgusal hikâyeler kullanılmıştır. Öğretmen adayları tarafından yazılan kurgusal hikâyelerin çözümlenmesi için, “Hikâye Çözümleme Formu” oluşturulmuştur.
EVREN/ÖRNEKLEM/ÇALIŞMA GRUBU:
Araştırmaya, 2020-2021 eğitim-öğretim yılının güz döneminde Eğitim Fakültesinde farklı bölümlerde öğrenim görmekte olan 12 kız (%60) ve 8 erkek (%40) öğretmen adayı gönüllülük çerçevesinde katılmıştır. Toplam 20 öğretmen adayının katıldığı araştırmada, katılımcıların “Eğitimde Ahlak ve Etik” dersini alan 3. sınıf öğrencileri arasından seçilmesine dikkat edilmiştir. Araştırmaya katılanlara, kendi isimlerinden farklı olarak bir kod isim verilmiştir. Çalışma grubunu oluşturan katılımcıların kod isimleri ve bölümleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
VERİ TOPLAMA ARACI:
Öğretmen adaylarının yazdığı kurgusal kısa hikayeler verilerin bütününü oluşturur.
UYGULAMA SÜRECİ:
Hikaye çözümleme formu sayesinde araştırmaya katılan 20 katılımcının kod isimleri ile birlikte:başlık,odaklanma,eylem,zaman,anlatı tarzı,mekan,karakterler ve söylem olmak üzere ana başlıklar dahilinde kategorilere ayrılmıştır.Bu başlıklar altında sonuçlar ve çözümlemeler forma işlenmiştir.
VERİLERİN ANALİZİ:
Form içindeki cevaplar dahilinde 8 ana başlığa ayrılmış cevaplar değerlendirilip form içinde belirli bir akış diyagramı doğrultusunda analiz edlimiştir.
BULGULAR VE TARTIŞMA:
İlk olarak, öğretmen adaylarının kurgusal hikâyelerine verdikleri farklı başlıklar, eğitimde etik dışı davranışların algılanması ve anlamlandırılmasına ilişkin bir fikir vermektedir. Araştırma sonucunda, öğretmen adaylarının çoğunun hikâyelerine başlık verdiği ve bu başlıkların hikâyelerde aktarılan olay kurgusuyla uyumlu olduğu belirlenmiştir.Bu belirtideki bulgular başlkların araştırmaya bakış açısı yönünden verdiği katkı nedeni ile farklı görüş ayrılıklılıkarına ulaşılmıştır.
TARTIŞMA VE SONUÇ:
Öğretmen adaylarının yazdığı kurgusal hikâyeler anlatı analizi ilkeleri gereği hikâye başlıkları, odaklama, eylem, zaman, anlatı tarzı, mekân, karakter ve söylem kategorilerinde çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, anlatıcı konumunda yer alan öğretmen adaylarının eğitimde etik dışı davranışlara ilişkin genel yaklaşımları ve bu etik dışı davranışların farklı boyutlarına yönelik sonuçlara ulaşılmıştır.
SONUÇLAR VE ÖNERİLER:
- Kurgusal hikâyede önemli unsurlardan biri odaklanmadır. Dikkati kendine çeken bir öğretmen olunması.
- Etik dışı davranışlar sabit bir kişi üzerinden gerçekleşmez objektiflik şarttır.
- Öğretmen olayın merkezinde olup etik dışı davranışı çözümlemelidir.
- Etik dışı davranışlarda okul yönetiminin ve velilerin rolü yadsınamaz.
Bu eser Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nden 1991 yılında mezun olduktan sonra Uşak Endüstri Meslek Lisesi’nde Teknik öğretmen olarak göreve başladı. 1993 Yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Eğitim Bölümünde araştırma görevlisi olarak akademik çalışmalara başladı. 1998 yılında M.Ü. Teknoloji Eğitimi Yüksek Lisansı, 1999 yılında İ.Ü. İşletme Davranış Bilimleri Yüksek lisans tezlerini vererek başarıyla mezun oldu. 2001 yılından itibaren Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaya devam etmektedir. Yürüttüğü dersler arasında temel bilgisayar eğitimi, bilgisayar donanımı, bilgisayar ağları ve haberleşme, işletim sistemleri, web tabanlı programlama, açık kaynak kodlu yazılımlar, uzaktan eğitim, içerik geliştirme, eğitim yönetim sistemleri dersleri yer almaktadır. 2011-2016 yılları arası Atatürk Eğitim Fakültesi ve birimleri internet sayfaları, 2013-2015 yılları arasında Marmara üniversitesi internet sayfaları ve akademik idari birimler web sayfaları koordinatörü olarak görev yapmıştır. Çok sayıda seminer ve konferansta bildiri sunmuş, konuşmacı olarak katkı sağlamış, düzenleme ve yürütme kurullarında görevler almıştır. Akademik dergi, kongre, sempozyum, kurumsal ve kişisel web sayfaları hazırlayarak yayınlamıştır. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Baş Denetçi Sertifikası sahibidir.