İçindekiler
-GİRİŞ
-SOSYAL MEDYA NEDİR?
-SOSYAL AĞ TEHDİTLERİ
-SOSYAL AĞLARDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
-SONUÇ
-KAYNAKÇA
GİRİŞ
Sanal bir iletişim ortamı olan sosyal medya son zamanlarda hayatımızın bir parçası oldu. Peki bizler bu sosyal ağlarda güvenliğimizin ve gizliliğimizin olmasını istemez miyiz? Elbette isteriz ..Bu yazımda sosyal ağlarda özgür bir şekilde dolaşıp, paylaşım yapabilmek için unutulmaması ve uyulması gereken bilgileri sizin için derledim.
SOSYAL MEDYA NEDİR?
Sosyal Ağlar; insanların kendileri için web ortamında bir kimlik oluşturmak suretiyle video ve fotoğraf gibi sadece bir servislik hizmetlerden oluşan web ortamındaki diğer insanlar ile iletişim/etkileşim kurdukları, farklı birçok bilgiyi paylaştıkları, oyun oynadıkları ve yeni arkadaşlıklar edindikleri web tabanlı uygulamaların ve servislerin genel adıdır.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan sosyal ağlara örnek olarak Facebook, Twitter, İnstagram, Linkedln, Youtube, Google+, Snapchat ve Dailymotion gösterilebilir. (ALİ, 2017)
Kullanıcıların sosyal ağlar üzerinden aldıkları hizmetler günlük internet kullanımında alışkanlık haline gelmiştir. Tabi bu alışkanlık yanında sanal tehditlere ve tehlikelere maruz kalmalarına da sebep olmuş güvenlik ve gizlilik sorunsalını da bununla beraber getirmiştir. Sosyal ağlarda en önemli husus paylaşımlardır. Paylaşmak güzeldir fakat özellikle sosyal ağlarda hangi bilginin kiminle paylaşıldığı çok önemlidir. Şimdi sosyal medyanın ütopyaları olan güvenlik ve gizlilik konusunu inceleyeceğiz.
SOSYAL AĞ TEHDİTLERİ
Sosyal ağlar masaüstü ve dizüstü cihazlardaki web tarayıcılarından erişilirken sebebiyet verdikleri tehlikelere çoğu zaman kullanıcı mahremiyeti ve gizliliği açısından bakıldığında mobil cihazlardaki uygulamalarından da aynı tehlikelere meydan verirler. Yani kullanıcı gizliliğinin riske girmesi her türlü erişim ortamında aynı şekildedir. Ama kullanıcı güvenliğinin riske girmesi durumu erişim ortamlarının türüne değişebilir. Sosyal medyada doğan güvenlik ve gizlilik tehlikeleri;
- Sosyal ağlarda paylaşılan içeriklerin meta verilerinden,
- Sosyal ağlardaki güvenlik ve gizlilik ayarları eksikliklerinden,
- Sosyal ağlara bağlanan 3. Parti uygulamalardan,
- Sosyal ağların mobil uygulamalarının kullanımından,
- Sosyal ağ arkadaşları üzerinden,
- Sosyal ağların siteleri ile altyapılarından meydana gelen teknik zaaflardan
- Ve sosyal ağların kullanım politikasından (eklentiler, servis koşulları) (PESEN, 2015)
Şeklinde sıralayabiliriz. Her bir güvenlik ve gizlilik tehlikesi sosyal ağların yapısından ve kullanımından ortaya çıkan farklı yazılımlara sahip tehdit unsurlarıdır.
Çünkü paylaşılan her türlü bilgi paylaşan tarafından silinse dahi internet ortamında silinmeden kalabilmektedir. Paylaşımlar kolaylıkla gönderilebilir ancak, kolaylıkla geri alınamayabilir. Gönderiler masum görünse de, sonradan hayatı olumsuz yönde etkileyebilir. Paylaşımlar, günlük hayatı ve ilişkileri olumsuz yönde etkileyebilir. Özellikle Sosyal ağlarda;
- Doğum tarihi
- Eğitim bilgileri
- Anne kızlık soyadı
- Nüfus cüzdanı bilgileri
- Diğer aile bireylerinin kişisel bilgileri
- Kredi Kartı bilgileri
- Kullanıcı adı ve şifre bilgileri
- Ehliyet bilgileri
- İş yeri bilgileri
- Adres bilgileri
- Tatil yeri ve tarihi
- E-posta adresi
- Kişisel fotoğraf ve videolar
vb. kişisel bilgilerin paylaşılmaması, yaşanması muhtemel mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi açısından büyük önem arz etmektedir.(ALİ, 2017)
SOSYAL AĞLARDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Peki sosyal ağlarda oluşabilecek güvenlik sorunlarının önemlerini nasıl almalıyız? Tabi ki bunu destekleyen bir çok araç var ama bizim alacağımız küçük önlemler ile bu araçlara gerek kalmadan bu tehdit ve saldırılara maruz kalmayı engelleyebiliriz. Bunları şöyle sıralayabilir;
- Her Mesajı Açmayın: Mesaj kutunuza gelen sahte mesajlar veya linklerden korunmanın en basit yolu, onları açmamak!
- Şifreniz/ Parolanız Güçlü Olmalı: Doğum tarihi, doğum yılı, çocuklarınızın adları, vs. gibi kolay şifreleri/ parolaları asla tercih etmeyin.
- Arkadaş Seçiminde Dikkatli Olun: Sosyal medyada arkadaş seçimine, gerçek hayatta olduğu gibi dikkat etmek gerekir. Sahte profiller sosyal medya için ciddi risk taşımaktadır.Takip edeceğimiz kişileri seçerken bize katkısı olacak hesapları takibe almak faydamıza olacaktır. (ARSLAN,2020)
- Sosyal Medya Platformlarını Kullanmadığınız Zaman Çıkış Yapın: Sosyal medya hesaplarınızı kullanmadığınız zaman çıkış yapmayı tercih ederek hesabınızı daha güvenli hale getirmiş olursunuz. Alışkanlık haline getirin. Otel, kafe gibi halka açık ortamlarda internete bağlanırken de aynı hassasiyeti gösterin. “Üçüncü parti uygulamaları” denilen bu tarz uygulamaların sosyal medya hesaplarınızda nelere ulaşabildiğinden bihaber olmayın!
Kullanmadığınız sosyal medya hesaplarınız var mı? Bir an önce silin. Böylece kötü niyetli kişilerin/ hackerların sizin adınızı kullanmalarının önüne geçebilirsiniz. (TEB, 2019)
SONUÇ
Günümüzde hayatımızın parçası olan sosyal ağlardan tamamen soyutlanmak mümkün değildir. Güvenilir şekilde bu platformları kullanmak için yazımızda bahsettiğimiz basit işlemleri yaparak erişimlerinizi sağlıklı bir şekilde sürdürebilir ve kullanabilirsiniz. Böylece sosyal ağlar daha bilinçli kullanıldığından, karşılaşacağınız riskler de en az seviyeye inecektir.
Kaynakça
- Ali, H. (2017, Haziran 22). https://www.guvenliweb.org.tr/.https://www.guvenliweb.org.tr/dokuman-detay/sosyal-aglar-ve-mobil-aglar: https://www.guvenliweb.org.tr/dokuman-detay/sosyal-aglar-ve-mobil-aglar adresinden alındı.(Erişim Tarihi:7 Haziran 2020)
- TEB,B.(2019).https://www.blogteb.com/. https://www.blogteb.com/sosyal-medyayi-guvenli-kullanin-sosyal-medya-ve-internet-kullanicilari-icin-belli-basli-guvenlik-onlemleri/: https://www.blogteb.com/sosyal-medyayi-guvenli-kullanin-sosyal-medya-ve-internet-kullanicilari-icin-belli-basli-guvenlik-onlemleri/ adresinden alındı.(Erişim Tarihi:7 Haziran 2020)
- ARSLAN, L. (2020). Sosyal Medya ve Değişen Değerler. Aile Dergisi, 11.
- PESEN, M. (2015, Ekim 21). Sosyal Medyanın Ütopyaları: Güvenlik ve Gizlilik. http://www.sibergah.com/genel/sosyal-medya-guvenligi/sosyal-medyanin-utopyalari-guvenlik-ve-gizlilik/ adresinden alındı.(Erişim Tarihi:7 Haziran 2020)
- Photo by Cristian Dina on Pexels
Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümü 2.sınıf öğrencisiyim. Kitap okumayı ve müzik dinlemeyi seviyorum ayrıca ney üflüyorum. Robotik kodlama ve web tasarımı ile yakından ilgileniyor ve bu konularda kendimi geliştirmek istiyorum. Bu alanlarda farkındalık oluşturacak uygulamalar yapmak istiyorum. Üniversite eğitimimde Bilgisayar Bölümü’nün yanı sıra Görsel İletişim Tasarımı alanına da ilgi duyduğum için bu bölümden de ders alarak kariyer hedefimi internet yazılımları ve tasarımları alanına da yöneltmek isterim ayrıca mobil uygulamalar üzerine de yoğunlaşmak istiyorum ve halihazırda bir web radyosunun mobil uygulamasının tasarlamış bulunmaktayım.Okuldan sonraki süreçte ise Bilgisayar Öğretmeni olarak kariyer hayatıma devam etmeyi hedefliyorum çünkü insanlara bir şeyler katmak beni mutlu ediyor ve bu alanda eğitim vereceğim yaş grubu için özel eğitimler de almak istiyorum ek olarak radyo yayıncılığı ve tasarım alanında faydalı işler yapmak istiyorum.