Hazırlayan: EYÜP DENİZ
Windows kullanılan bir bilgisayar üzerine sanal makine kurulmadan önce donanım desteklerinin açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer donanım destekleri açılmamış ise kurulacak olan sanal makine yazılımı gerektiği gibi çalışmayacak çoğunluk ile açılmayacak ya da çalışırken hata mesajları verecektir.
Sanallaştırma donanım desteklerini kontrol etmek için öncelikle görev yöneticisi kontrol edilebilir. Görev yöneticisini açmak için; 1. Windows Başlat > Görev yöneticisi yazılabilir, 2. Ctrl+Shift+ESC klavye tuş kobinasyonu, 3. Ctrl+Alt+Del klavye tuş kobinasyonu, 4. Windows Ayarlar, arama bölümüne yazılarak açılabilir.
Bir sanallaştırma yazılımı kurmadan önce görev yöneticisi > performans > CPU sekmesinde sanallaştırmanın etkin olduğunun kontrol edilmesi gerekir. Eğer etkin değilse sanallaştırmanın altında Hyper-V desteğinin olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Şekil 1: Sanallaştırma Desteğinin Kontrol Edilmesi
- Eğer yukarıdaki görselde olduğu gibi Hyper-V desteği ve/veya Sanallaştırma: Devre dışı ise desteklenmediğinden BIOS üzerinden desteğin açılması gerektiği anlaşılmalıdır.
- BIOS ayarlarında Advanced > Intel Virtualization Technology ayarı Disabled olan bu ayarın Enabled şeklinde değiştirilmesi gereklidir.
- Hyper-V desteği yoksa Windows içerisinde gelen sanallaştırma yazılımı olan Hyper-V Sanal Makine kurulmayacaktır.
Aşağıda sanallaştırmanın aktif edilmesi için gerekli işlemlere ait görselleri bulabilirsiniz. Ancak her PC Üreticisine ve BIOS özelliğine bağlı olarak ilgili özelliğin hangi sekmede bulunduğu değişiklik gösterebilir, sisteminize uygun sanallaştırma özelliklerinin bulunduğu konumu araştırılmalıdır.
Şekil 2: ASUS BIOS için örnek görsel
- Görece eski Legacy BIOS ayarlarında aşağıdaki örnekte gibi de olabilir:
- Security > System Security > *Virtualization Technology (VTx) ve *Virtualization Technology Directed I/O (VTd) ayarlarını Disabled konumundan Enabled’e çevirmeliyiz.
- Ayarlarınız tamamlandığında BIOS üzerinden çıkarken F10 ile yapılan ayarları kaydetmeyi unutmayınız.
Şekil 3: HP Desktop BIOS için örnek görsel
Şekil 4: HP Desktop BIOS için Virtualization Enabled örnek görsel
- Bu aşamalardan sonra da tekrardan aşağıdaki gibi görev yöneticisi ???? performans ???? CPU sekmesinde sanallaştırmanın etkin olduğunun tekrar kontrol edilmesi gerekir. Eğer tam olarak yapılandırma geçerli olmamış ise yukardaki adımları tekrar uygulamak gerekir.
Şekil 5: Sanallaştırma Desteğinin Aktif Olduğunun Kontrol Edilmesi
Bu makalede sanallaştırma desteği olmayan bilgisayarda BIOS üzerinden bu özelliğin aktif edilmesini açıkladık. Ancak yine Hyper-V gibi ortamların Windows Home Edition sürümünde BULUNMADIĞI unutulmamalıdır.
Herkese merhabalar, ben Eyüp Deniz. 20’li yaşlardayım. Marmara Üniversitesi BÖTE bölümü öğrencisiyim. Meslek lisesinde de Bilişim Teknolojileri alanının Veri Tabanı dalını okudum. Meslek lisesinde donanım ve Nesne Tabanlı Programlama derslerini aldım. Bu bölüme aşina olduğumdan rahat bir şekilde üniversite tercihinde bu bölümü yazdım. Şu an öğretmen olmayı düşünüyorum. Fakat şu an öğretmen olmayı düşünsem de bir şeyler bilmek ve öğrenmek benim için önemli. Bu yüzden boş vakitlerimde BTK Akademiden Back-end developer üzerine dersler dinlemekteyim. 4. Sınfta alacağımız mobil pogramlama dersi ile mobil programlama alanında da kendimi geliştirmeyi düşünüyorum.