İÇİNDEKİLER
- Giriş
- Marka nedir?
- Patent nedir?
- Faydalı model nedir?
- Sonuç
- Kaynakça
Giriş
Türkiye’de ilk Sınai Mülkiyet Kanunu yürürlüğe girdiğinde, daha önce 4 ayrı KHK ile korunan marka, patent, faydalı model ve coğrafi işaretler 6769 sayılı SMK çerçevesinde birleştirilmiştir. Sınai mülkiyet, buluşların, insan yaratıcılığının, orijinal olan tasarımların geliştirilmesi ve korunması demektir. Fikri mülkiyetten farklı olarak patent-faydalı model yeni ürün veya bunun süreçlerini korur. Bu yazıda patent ve faydalı modeli ve bir buluşu korumak için neler yapılması gerektiğini inceliyor olacağız.
Marka Nedir?
Marka, bir teşebbüsün mallarının veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlaması ve marka sahibine sağlanan korumanın konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayabilecek şekilde sicilde gösterilebilir olması şartıyla kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her tür işaretten oluşabilir. (Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK), 2017, madde 4)
Marka kavramı sembolik kimlik inşasının en önemli unsurlarından biridir. Ürünü kimliği markasıdır denebilir. Tescil edilen bir marka 10 yıllık bir korumaya hak kazanır. Yenileme yaparak sınırsız koruma hakkı elde edilebilir.
Patent nedir?
Patent ya da faydalı modelden bahsetmeden önce buluş nedir sorusuna cevap vermek gerekir.
Buluş, bir soruna, bir probleme teknik çözüm getiren tüm yeniliklere denir. Bu yenilikler, tamamen yeni yapılmış bir makine, bir ürün, kimyasal bir bileşik ya da bir yöntem olabilir. Bilinen bir makine, bileşik, yöntem veya üründe yapılan bir geliştirme de olabilir.
Patent ise sınırlı bir süre için sahibine, buluşun üçüncü kişiler tarafından izinsiz olarak kullanılmasını, üretilmesini, satılmasını önlemek amacıyla tanınan haklardır. Bu hakkın buluş sahibine ait olduğunu gösteren belgeye ise Patent Belgesi adı verilir.
Kısacası patent belgesi, belge sahibinin yani buluş sahibinin izni olmadan herhangi birinin ürünü ticari olarak izinsiz;
- Üretmesini
- Kullanmasını
- Satmasını
- İthal etmesini veya ihraç etmesini engeller.
Bu noktada önemli olan detay ticari kullanımdır. Çünkü ticari olmayan kullanımlar için herhangi bir engel yoktur.
Patentlenebilirlik Kriterleri
Bir buluşa patent verilebilmesi için belli şartları yerine getirebiliyor olması gerekir. Bunlar; yeni olması, buluş basamağı içermesi ve sanayiye uygulanabilir bir biçimde olmasıdır.
Yenilik: Buluşun dünya çapında daha önce var olmaması gerekir.
Buluş basamağı: Buluşun, ilgili olduğu teknik alandaki bir uzmana göre aşikar bir durumda olmaması gerekir.
Sanayiye uygulanabilirlik: Doğa ve fizik kanunları göz önüne alındığında üretilebilir, gerçekleştirilebilir yöntemler içermesi anlamına gelir.
Patentler alındığı ülkeler dışında bir hak sağlamamaktadırlar. Türkiye’de alınan bir patent sadece Türkiye içinde sahibine hak sağlar. Patent Belgesinin koruma sağlama süresi başvuru tarihinden itibaren 20 yıldır ve bu süre uzatılamaz.
Türkiye’de patent ve faydalı model almak için bir tek yetkili kuruluş vardır. Bu kuruluş Türk Patent ve Marka Kurumu’dur. Başvurular Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılır. Kurum bir inceleme raporu düzenler ve söz konusu buluşun patentlenebilirlik kriterlerine sahip olması durumunda patent verilir. Daha sonra Patent Bülteninde yayımlanır.
Bir buluş ya da fikir hayata geçirilmeden önce bu konuyla ilgili araştırma yapmak patentlenebilirlik kriterlerini sağlamak açısından faydalı olacaktır.
Bu araştırmanın yapılabileceği adresler ise şöyledir;
Avrupa Patent Ofisinin veri tabanı için;
https://worldwide.espacenet.com
Google patent veri tabanı için ;
Dünya Fikir Mülkiyet Teşkilatı için;
https://patentscope.wipo.int/search/en/search.jsf
Türk Patent ve Marka Kurumunun veri tabanı için;
https://portal.turkpatent.gov.tr
Japon Patent Ofisi için
Amerika Patent Ofisi için
adresleri kontrol edilebilir.
Ancak bazı konular tamamen kriter dışıdır ve patent verilemez. Bunlar;
- Keşifler ve matematiksel yöntemler
- Zihni faaliyetler
- Bilgisayar Programları
- Estetik niteliği bulunan mahsuller
- Edebiyat ve sanat eserleri ve bilim eserleri
- Genel ahlaka ve kamu düzenine karşı olan buluşlar
- Mikrobiyolojik işlemler
- İnsan klonlama işlemleri
- İnsan bedeninin ögelerinden birinin sadece keşfidir.
Faydalı model nedir?
Koruma açısından patente çok benzeyen FM, “küçük patent” ya da “yenilik patenti” olarak da adlandırılmakta, mevcut ürünlerde küçük değişimleri ve uyarlamaları kapsamaktadır (WIPO, 2021).
Faydalı model için iki kriter bulunmaktadır. Dünya çapında yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşlar faydalı model almak için yeterlidir.
Faydalı model ile patent karşılaştırıldığında, faydalı model daha kısa süreli bir koruma sağlamasına karşın daha kısa sürede ve daha az maliyetle elde edilebilir. Faydalı model belgesi 10 yıllıktır ve süresi uzatılamaz.
Her buluş için faydalı model başvurusu yapılmasına izin verilmemektedir. Patent alınamayacak konulara ek olarak
- Kimyasal ve biyolojik maddelere veya bu maddeler ve usuller sonucu elde edilen buluşlar
- Eczacılıkla ilgili maddelere veya bu maddeler ve usuller sonucu elde edilen buluşlar
- Biyoteknolojik buluşlar faydalı modeller ile korunmaz.
Sonuç
Günümüzde yapılan bir buluşun hak sahibine haklarını vermek çok önemli bir hale gelmiştir. Bunu sağlamak adına gerek kanunen gerekse fikren bir çok konuda değişikliğe gidilmiştir. Sadece büyük ölçekli firmaların hakkını korumaktan ziyade küçük ve orta ölçekli işletmelerin ürün ve yöntemlerini olası tehlikelerden korumak adına patent dışında da faydalı model gibi koruyucu yöntemler bulunmaktadır.
Kaynakça
Sınai Mülkiyet Kanunu, (2017), T.C. Resmi Gazete, 29944, 10 Ocak 2017. Erişim Tarihi: 06.06.2021, https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/01/20170110-9.htm
WIPO, (2021), WIPO IP Facts and Figures. Erişim Tarihi: 05.06.2021, https://www.wipo.int/publications/en/series/index.jsp?id=36
Öne çıkarılan görsel https://www.thebluediamondgallery.com/legal06/p/patent-application.html adresinden alınmıştır.
Bu makale smallseotools sitesi üzerinden 12.06.2021 tarihinde kontrol edilmiştir. Makale, benzerlik değeri ile kabul edilmiştir. Results Completed: 100% Plagiarism: %8 Unique: %92
Bu eser Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Eğitim öğretim hayatım Mersin’de geçti. 2008 yılında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesinden mezun oldum. 2009 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümünü kazandım. Bir süre bu alanda çalıştıktan sonra yapmak istediğim mesleğin bu olmadığına karar verdim. 2018 yılında ise ikinci üniversite olarak Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimini kazandım. Şu an 3. Sınıf öğrencisiyim. Mezun olduktan sonra ilk hedefim öğretmen olmak ancak farklı alanlarda da kendimi geliştirmeyi seviyorum. Özellikle mobil uygulama geliştirme üzerine çalışıyorum. Bölüme başladığımdan beri tasarım alanında da kendimi geliştirdim. İleri seviyede photoshop ve illustrator biliyorum. Kendimi 3d tasarım konusunda da geliştirmek istiyorum. Online kurs ve seminerler ile alanıma katkısı olacak eğitimleri almaya devam ediyorum. Bunların dışında hobi olarak fotoğrafçılıkla ve vitray tasarımıyla uğraşıyorum. Boş vakitlerimde ise oyun oynamayı, film – dizi izlemeyi, spor yapmayı, kitap okumayı seviyorum. İleri derecede İngilizce biliyorum ve bunun dışında lisede öğrendiğim başlangıç seviyesi olan almancamı geliştirmeye çalışıyorum. Almancayı da ilerlettikten sonra yeni diller öğrenmeye devam etmek istiyorum.