Özet

Bu makalemizde SSH nedir, nasıl çalışır sorularına cevap bulup, Ubuntu Server ve Windows üzerinde OpenSSH kullanarak basit bir deneme gerçekleştireceğiz.

İçindekiler

SSH Nedir?

SSH Nasıl Çalışır?

Ubuntu ve OpenSSH

Hyper-V’ye Ubuntu Server Kurulumu

OpenSSH Client Kurulumu

Ubuntu Server SSH-KEY oluşturma ve Adımları

SSH Nedir?

Secure Shell’in kısaltmasıdır ve kullanıcıların sunucularını internet üzerinden kontrol edebilmelerini sağlayan bir güvenlik protokolüdür. Bir SSH istemcisini bir SSH sunucusuna bağlayarak güvenli olmayan bir ağ üzerinde güvenli bir kanal oluşturur. Telnet gibi şifrelenmemiş protokollerin yerini almak için tasarlanmıştır.

SSH Nasıl Çalışır?

Uzak bilgisayarın kimliğini doğrulamak için açık anahtarlı şifreleme kullanır. Ayrıca kullanıcının kimliğini doğrulamasına da izin verir. SSH’yi kullanmanın birkaç yolu vardır. Bir tanesi, bir ağ bağlantısını şifrelemek için otomatik olarak oluşturulan özel-genel anahtar çiftlerini kullanmak ve sonra oturum açmak için parola kimlik doğrulaması kullanmaktır. Bir diğeri, kimlik doğrulama işlemini gerçekleştirmek için, el ile oluşturulmuş bir ortak-özel anahtar çifti kullanmaktır.

Basitçe anlatmak gerekirse şöyle diyebiliriz; Bilgisayarım ile sunucu arasında güvenli bir bağlantı kurmak istiyorum. Bunun için bilgisayarımda bir SSH istemcisi ve sunucuda bir SSH sunucusu olması gerekir. İstemci ve sunucu arasında bir anahtar değişimi yaparak birbirlerinin kimliğini doğrularlar. Sonra istemci sunucuya parola veya özel anahtar ile giriş yapar. Böylece bilgisayarım ile sunucu arasında şifreli bir kanal açılır ve uzaktan komut satırı girişi veya başka ağ hizmetleri kullanabilirim.

Ubuntu ve OpenSSH

SSH’nin tanımını ve çalışma şeklini sizlerle paylaştım. Şimdi Ubuntu kurulu bir makineye SSH bağlantısı nasıl yapılır, bir örnek üzerinden göstermek istiyorum.

Hyper-V’ye Ubuntu Server Kurulumu

Öncelikle Ubuntu Server kurulu bir makineye ihtiyacımız var. Eğer bunu sanal olarak yapmak istiyorsanız, şu videodaki adımları izleyerek Ubuntu Server’ı Hyper-V’ye nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=_g-TdzpgNiY

Kurarken OpenSSH’ı seçmeyi unutmayalım.

OpenSSH Client Kurulumu

OpenSSH sunucusuna bağlanmak için bir istemciye ihtiyacımız var. Bağlantı için PuTTY ve OpenSSH kullanacağız. OpenSSH için öncelikle Windows ayarlarında isteğe bağlı özellikler bölümünde yüklü olanlar arasında OpenSSH istemcisinin olup olmadığını kontrol edelim. Eğer yoksa görselde kırmızıyla işaretlediğim yere tıklayarak OpenSSH istemcisini bulup yükleyelim.

OpenSSH istemcisi:

Ubuntu Server SSH-KEY oluşturma

Adım-1:

Ubuntu sunucunuza kullanıcı adınız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra, Görselde görüldüğü gibi “ssh-keygen” komutunu giriyoruz. Bu komutu çalıştırdıktan sonra Görselde gösterildiği gibi oluşturulan anahtarı görebilirsiniz.

Key oluşturma:    Key :     

Adım-2:

IP adresimizi öğrenmek için “ip a” komutunu giriyoruz. Görselde de görüldüğü gibi IP adresimiz tam olarak orada.

IP Adresimiz :  

 

Adım-3:

Bu adımda, sunucumuza şifresiz bir şekilde bağlanmak için anahtarımızı “ssh-copy-id” komutu ile kopyalıyoruz. görselde görüldüğü gibi “ssh-copy-id” komutundan sonra “kullaniciadi@ipadres” şeklinde bir ekleme yapıyoruz. Ardından görselde gösterildiği gibi “Number of key(s) added: 1” çıktısı alırsak, anahtarın eklenmiş olduğunu anlarız.

Key Ekleme komutu:

Keyimiz Eklendi:

Adım-4:

Şimdi, bu şifresiz giriş için config dosyamızda bir değişiklik yapmamız gerekiyor. Bu değişikliği “sudo nano /etc/ssh/sshd_config” komutu ile yapıyoruz. Bu komut config dosyasını açarak değişiklik yapmamızı sağlıyor. Görselde görülen satıra(“PasswordAuthentication yes” satırına) kadar ok tuşlarıyla inip “#” karakterini silerek o satırın yorum satırı olmasını engelliyoruz. Sonunda “yes” yazan ifadeyi “no” olarak değiştiriyoruz. Böylece görselimizdeki hale geliyor. Ctrl+X tuşlarına basarak çıkış yapıyoruz. Y tuşuna basarak da değişikliği kaydediyoruz. En son görseldeki gibi “sudo restart systemctl ssh” komutunu yazarak ssh hizmetini yeniden başlatıyoruz.

Config Dosyası Düzenleme:

Config Dosyamız: Değiştirilen Config:

SSH Yeniden Başlatma:

OpenSSH istemcisi ile sunucuya bağlanma

OpenSSH kullanarak Ubuntu’daki sunucumuza bağlanalım. Öncelikle, Windows Powershell’i açarak görselde de görüldüğü üzere “ssh kullaniciadi@ipadres” yazarak komutu çalıştıralım. Ardından şifremizi girelim. Bunu yaparak sunucumuza bağlantımızı sağlamış olduk. Görselde de görüldüğü üzere sunucu da dosya oluşturup erişimimizi kontrol ettik.

 

PuTTY ile sunucuya bağlanma

Adım-1:

Şimdi de alternatif olarak Putty ile bağlanmayı görelim. Öncelikle Putty Configuration sayfasında sunucumuzun ip adresini girip, ssh’ı seçerek sunucumuza bağlanıyoruz. Eğer bu makinede ilk bağlantımızsa .ssh klasörümüze eklemek için bir fingerprint gösterecek ve izin isteyecektir.

 

PuTTY Ana Ekranı:

Adım-2:

Adım-1’de yaptığımız işlemden sonra karşımıza çıkan komut ekranında hangi kullanıcı adıyla giriş yapmak istediğimiz soruluyor. OpenSSH’ta yaptığımız gibi burda da “etik” kullanıcı adımızı ve sonrasında da şifremizi yazarak sunucumuza bağlantımızı sağlıyoruz.

Kullanıcı Adı Girişi: Şifre Girişi:

Adım-3:

Şimdi de sunucumuzdaki klasör listesine bakalım ve daha önce OpenSSH ile oluşturduğumuz klasörümüzün burda olduğunu görelim. “ls” komutuyla yine klasörleri listeledik ve klasörümüz oluşturduğumuz şekliyle karşımızda.

KAYNAKÇA

Wikipedia. (2023, Haziran). Secure Shell. WIKIPEDIA: https://en.wikipedia.org/wiki/Secure_Shell adresinden alındı.

Kapak Görsel: https://pixabay.com/ adresinden 06.06.2023 tarihinde alınmıştır. Creative Commons lisanslıdır.

Bu makale smallseotools  sitesi üzerinden 06.06.2023 tarihinde kontrol edilmiştir. Makale, benzerlik değeri ile kabul edilmiştir.  Plagiarism: %7 Unique: %93

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.