Bilişim Alanında Kariyer
İçindekiler
- Giriş
- Kendini Tanı
- Sosyal çevre
- Eğitim İmkanları (Sertifika)
- Zaman Yönetimi
- Okurken Staj
- Özgeçmiş Odaklı Olun
- Yüz Yüze İş Görüşmelerinde Yapılması Gerekenler
- Sonuç
Giriş
Bilişim Teknolojileri farklı alanlarla etkileşime girerek ve günden güne etkileşime girdiği insan sayısını arttırarak bugün birçok kişinin kariyer planında daha çok yer almaya başladı. Bilişim Teknolojileri gün geçtikçe hem donanımsal olarak hem de insan zekası olarak daha üst seviyeleri görmeye başladı.. Donanımlar ne kadar hızlanıp kullanışlı hale geldiyse insanlar da o kadar hızlanıp pratikleşmeye başladı. 3 boyutlu yazıcılar, sanal gerçeklik gözlükleri ve yapay zeka uygulamaları, giyilebilir teknolojiler ve sayısal medikal robotik cihazlar, büyük data ve nesnelerin interneti uygulamaları hayatımızın her yerinde yer almaya başladılar. Eğer Bilişim Teknolojileri alanında kendinizi geliştirir ve çağın gerektirdiği ihtiyaçları her an karşılayabilirseniz geleceğe bir adım daha yaklaşmışsınız demektir.
Bilişim Teknolojileri alanında kariyer planının ilk maddesi kendinizi tanımaktır. Daha sonrasında sırası ile bilgi seviyenizi belirlemek ve yeteneklerinizi keşfetmek gelir. Gücünüzü ve isteğinizi, doğru alanda kendinizi geliştirme ile tamamlayarak kariyerinize yön verebilirsiniz.
Kendini Tanı
Öncelikle yapabileceklerinizi öğrenerek işe başlamalısınız. Sevdiğiniz bir şeyi yaparken başarılı olma olasılığınız çok daha yüksek. Bu yüzden kod yazarken canınız sıkılıyor ise programcı olacağım düşüncesi çok doğru bir düşünce olmayabilir. Şunu da unutamayın ki kod yazmak yalnızca programcı olmak için gerekli görülen bir şart olmamalı. Örneğin liderlik ve yönetim yeteneğiniz var ise bir yazılımı projesinde yönetici olabilir ve bu yazılım projesini yönetebilirsiniz. Kodlama tekniğini öğrenmek analitik düşünmeyi geliştirme açısından çok önemlidir. Aslında günlük hayatta yaptığımız her uygulama, yapılış aşamaları düşünüldüğünde bir programın algoritması gibi. Bütün aşamalar birbirine bağlı olarak gerçekleşiyor. Bilişim alanında çok farklı yetenekte olan kişilere ihtiyaç olduğu şüphesiz.
Örneğin çok iyi kod yazabilen birisini yönetebilecek, ona fikirler verebilecek, sistem analizi yapabilecek ve eğer bir müşteri ile çalışılıyorsa onların isteklerini programcının diline dönüştürebilecek bir kişi olabilirsiniz. Görsel yetenekleriniz varsa bu yeteneğinizi Grafik Tasarım ile tamamlayıp çok iyi bir grafiker olup, yaratıcı grafiklere imza atabilirsiniz. Bazı yetenekler küçük yaşlardan itibaren sizinledir. Bu yakaladığınız yetenekleri keşfetmek kadar doğru bir şekilde ilerletmek de önemlidir. En basitinden bir dolabı kağıt üzerine çizerken derinliği, perspektifi iyi yansıta biliyorsanız bilgisayar üzerinde de iki ve üç boyutlu çizimler yaparken başarılı olmanız olasıdır.
Hayaliniz her ne ise bu alandaki örnekleri mutlaka incelemelisiniz. Bir video portalı oluşturmak niyetindeyseniz YouTube’dan daha iyi olmalısınız. Amerika’yı yeniden keşfetmenize gerek yoktur ama Amerika’nın hiç bilinmeyenlerini insanlara gösterebilirsiniz. (Tubider,2020)
Sosyal çevre
Ulaştığınız zaman sizinle aynı fikirde olan veya size değer katabilecek kişilere ulaşabilmelisiniz. İlk olarak, doğru havuzda olduğunuzdan emin olun. Çalışmak istediğiniz alanda en iyi seviyeye ulaşmak için çaba göstermelisiniz. Onların deneyimlerinden faydalanmalı ve kendi yol haritanızı oluşturmalısınız.
Peki bununla ilgili neler yapabilirsiniz? Öncelikle sosyal medya üzerinden ilgilendiğiniz konu ile ilgili doğru kişiler ile arkadaşlık yapmak olabilir. Daha sonra vaktinizi sosyal medyada en etkili şekilde geçirmenin ve bilişim alanındaki yenilikleri takip etmenin yollarından birisi de bu alanın en iyilerini sosyal medyada takip etmek olabilir. Forum sayfalarında zaman geçirmek , hem sorularınızın yanıtlarını bulmak hem de sizin gibi sorularına cevap arayan kişilere cevap vererek bilgilenmelerini sağlamak için çok doğru olur. Unutmayalım ki en iyi öğrenme yöntemlerinden birisi de, bildiğiniz konuyu başkalarına anlatmaktır. Bildiğiniz bir konuyu anlattıkça bilgilerinizi pekiştirir ve o konuya daha fazla hakim olmanızı sağlayabilirsiniz
Eğitim İmkanları (Sertifika)
Tek başına eğitim çoğu zaman yeterli değildir. İş başvurusundan şirket sizden diploma, sertifika vb. sağlamanızı isteyebilir. Bunun sebebi ise senden istenilen bilgiye sahip olup olmadığını kanıtlamanı istiyorlar. Bazen sertifikanız sayesinde iş yerindeki sorumluluk duygunuz ve maaşınız artabilir. Örneğin eğitim bölümünde çalışıyorsunuz ama aynı zamanda iş güvenliği uzmanısınız. Şirkette bir saatten fazla kalırsanız iş güvenliği sorumluluklarınızı yerine getirebilir ve karşılığında tatmin edici maaş alabilirsiniz. Şirketiniz artık yeni çalışanları işe almayacak ve şirketteki konumunuz güçlenecek. Bu sadece günlük hayatta başınıza gelebilecek yüzlerce olaydan sadece biri. Bu yüzden hem iyi bir cv için hem de iyi bir maaş için alabileceğiniz (bilişim alanında) sertifikaları almaya çalışın.
Zaman Yönetimi
Zaman yönetimi çok önemlidir. Kendinizi işinize verip %100 verim ile çalışmanız gerekmektedir. Bu yüzden bir gününüzü gözden geçirin. Ne kadar süreyi kendinizi geliştirmek için harcıyorsunuz veya ne kadar süreyi sosyal medyada geçiriyorsunuz. Bunları tespit edin ve bunların üstünde düzeltmeler yapın. Bu zaman yönetimini belirli bir rutin haline getirirseniz kendinizi geliştirmek ve işinizi yönetmek konusunda gerçekten çok başarılı olacaksınız.
Okurken Staj
Liseden itibaren hedeflere odaklanmak önemlidir. Bizim eğitim sistemimizde bu mümkün olmasa da bazı kişiler lise yıllarından itibaren bilişim alanında çalışmaya karar vermişler ve buna göre lisede kendi bölüm tercihlerini yapmışlardır. Yazılım, donanım, ağ, programlama, grafik vb. çok küçük yaşlardan itibaren başlar. Bilişim teknolojileri ve alanlarına girenler, lisans eğitimleri sırasında bu alanlarla karşılaşanlara göre çok daha şanslı. Liseden itibaren proje mantığını kurmuş kişiler, lisans eğitimleri boyunca birçok alanı anladıkları ve bu alanlarda zaman kaybetmeyecekleri için belirledikleri alanlarda daha hızlı kariyer yapma imkanları bulabilmektedir.
Kendini genç yaşlarda geliştiren kişiler üniversiteye başladığında kendini geliştirmeyen kişilere göre daha hazır olurlar. Kendilerine verilen projelerin süreçlerinde tecrübeli oldukları için projeyi daha hızlı ve eksiksiz biçimde tamamlarlar. Bunu başarabilmenin bir diğer yolu projelerde çalışmanın yanı sıra stajlardır. Stajlar genellikle öğrenciler için gereksiz ve zaman kaybı olarak görülür. Bu çok yanlış bir düşüncedir. Stajlar (verimli yapılması halinde) alacağınız bir sertifikadan bile daha değerli olabilir. Bunun sebebi ise işinizi bizzat tecrübe etmeniz olacaktır. Yapacağınız işi tecrübe etmek sizin için çok faydalı olacağı gibi geleceğiniz hakkında vereceğiniz kararlarda da etkili olacaktır. Biliyorsunuz ki şirketler genellikle sizden mezun olduğunuz zaman iş tecrübesi isterler. Ve yeni mezun kişilerin en çok şikayet ettiği konu da bu ‘iş tecrübesi’ konusudur. İstenen bu iş tecrübesinde sizin işe alınmanızı sağlayacak şey, stajlardır. Yaptığınız stajlar sayesinde, sektörün iyi veya kötü bütün yanlarını görüp hangi sorunda hangi çözümü uygulayacağınız çok daha iyi anlamış olursunuz. Sizi işe alacak şirket de bu özelliğinizden faydalanmak isteyip sizi işe alacaktır.
Özgeçmiş Odaklı Olun
Ne kadar iş ne kadar proje yaparsanız yapın bir de bunları özgeçmişinizde kaliteli bir biçimde yansıtmanız gerekmektedir. Güzel bir özgeçmiş için örnek olarak: Birçok projede yer almak, birçok şirkette staj yapmak, birçok alanda sertifikaya sahip olmak, vb. şeyleri yazmak diyebiliriz. Yapmış olduğunuz işleri özgeçmişinizde doğru bir şekilde ifade etmek ve yollayacağınız kuruma iletmek önemlidir. Çünkü kurum sizin sözlerinizin yanında özgeçmişinizi de hesaba katarak son kararını verir. Yani kendinizi ne kadar iyi anlatırsanız anlatın boş bir özgeçmiş ile giderseniz işe alınma şansınız çok düşük olur.
Yüz Yüze İş Görüşmelerinde Yapılması Gerekenler
Yüz yüze yapılan iş görüşmelerinde nezaket kurallarına uyun. “Sen” yerine “Siz” kelimelerin tercih edin, hiçbir şekilde “Ya” veya benzeri argo laflar kullanmayın. Çok konuşmayın ve sadece sorulan sorulara net cevaplar verin. Unutmayınız ki yöneticiler bazen kasıtlı, kışkırtıcı veya tuzak sorular da sorabilir. (Tubider,2020)
Sonuç
Bilişim alanında iyi bir kariyer planlaması yapmanın başında kendimiz geliriz. Kendimiz ne kadar çok çalışır ve çağın getirdikleri yeniliklere açık olursak bu alanda o kadar çok ilerleme kaydedebiliriz. Bilişim alanı hızla gelişen ve dünya çapında milyarlarca insana iş olanağı tanıyan bir alandır. Siz de bu iş olanaklarının bir parçası olabilirsiniz.
KAYNAKÇA
Bilişim Teknolojileri Meslek Seçimi ve Ücretler 2020. (2020, Şubat 18). Tubider: https://tubider.org.tr/tubider-bilisim-teknolojileri-meslek-secimi-ve-ucretler/ adresinden alındı
cskbilisim. (2019, Ağustos 12). Bilişim Sektörü Nedir? cskbilisim: https://www.cskbilisim.com/case/bilisim-sektoru-nedir/ adresinden alındı
on5yirmi5. (2019, Haziran 19). Bilişim sektöründe kariyer yapmanın ipuçları. on5yirmi5: https://on5yirmi5.com/kariyer/is-dunyasi/bilisim-sektorunde-kariyer-yapmanin-ipuclari/ adresinden alındı
Öne çıkarılan görsel: https://pxhere.com/en/photo/1614743
Bu makale smallseotools sitesi üzerinden 12.06.2021 tarihinde kontrol edilmiştir.
Merhaba ben Mustafa Başer. Bilgisayara olan ilgim küçük yaşlarda bilgisayar oyunlarına olan ilgimle başladı. Bilgisayar ile ilgili bir bölüm seçmek istedim ve üniversite sınavına bu doğrultuda hazırlandım. BÖTE bölümünü seçmemdeki temel sebep bize hem bilgisayarı nasıl kullanacağımızı hem de bilgisayarı nasıl öğreteceğimizi anlatmasıdır. Üniversitemizin lokasyonu da çok merkezi olması Marmara Üniversitesini seçmemdeki temel sebeplerden biridir. Staj dersi kapsamında Üsküdar Sultantepe Ortaokulunda öğretmenlik stajı yapmaktayım. Onun dışında herhangi bir iş tecrübem olmadı. Uzaktan eğitim kapsamında olduğu için dersleri zoom platformu üzerinden anlatmaktayım. Genel hobilerim olarak ise müzik dinlemek ve kitap okumak diyebilirim. Ayrıca gezmeyi ve kamp yapmayı da alışkanlık haline getirmeye çalışan biriyim.
5.Bilişim Sektöründe Çalışma Koşulları, Mesleki yeterlilik Kurumu ve Tanımlı Bilişim Alanları, Bilişim Alanında Kariyer, Bilişim Sertifikaları,
Konum: Bilişim alanında kariyer